21 Kasım 2011 Pazartesi

ALMA ile gastronomi gezileri vol.4: Romagna Bölgesi

Bu haftaki gezimiz Romagna Bölgesi'nin doğusunda bulunan Roncofreddo kasabasınaydı. Zeytinin hasat zamanı olduğu için bir zeytin yağı üreticisini ve bir de çok özel bir peynir üreticisini ziyaret ettik.
Sadece yılın bu dönemi yaklaşık iki ay boyunca yirmi dört saat çalıştırılan bu değirmenin aktif olduğu zamana denk geldiğimiz için çok şanslıydık.



Daha sonra Signor Brancaleoni'nin "laboratuarı" olan Fossa dell'Abbondanza'ya misafir olduk.
Signor Brancaleoni o küçücük kasabadaki yaklaşık kırk metrekarelik dükkanında ürettiği peynirleri İtalya'nın en seçkin restoranlarına satmakla kalmayıp onları New York'a kadar ulaştırmayı başarıyor. Kendi deyimiyle miktar olarak İtalya'daki toplam peynir üretiminin yüzde birini bile karşılamazken ülkenin en kaliteli peynir üreticileri arasında yer alıyor.
Burada bu seneki yarışmada açık ara birinci olan peynirini  bize tattırırken.



Burada ise Fossa adı verilen kuyu gözüküyor. Bu kuyular eski zamanlarda bu bölgedeki kasabaları yağmalamaya gelen yağmacılardan yiyecek malzemelerini saklamak amacıyla kullanırken günümüzde sadece peynirler için alternatif bir fermantasyon yöntemi olarak kullanılıyor.
Yazın samanlarla kaplanan bu kuyulara kuyunun ağzına kadar peynir dolduruluyor ve tahtadan kapağı kapatılıp un ve sirkeyle hazırlanan harç ile mühürleniyor. Yaklaşık doksan ile yüz gün boyunca fermante olan peynirler Noel'e doğru çıkartılıp satışa sunuluyor.
Biz gittiğimizde kuyuyu daha yeni açmışlardı ve bu senenin ilk peynirlerini tatma fırsatı bulduk. Yine çok şanslıydık.


Şimdilik bu kadar.
Herkese selamlar ve iyi haftalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder