1 Ağustos 2012 Çarşamba

Ajò in Sardegna : Nuraghe

Bronz Çağı'ndan (MÖ 18.yy) MÖ 700'lü yıllara kadar Sardinya adasının sakinleri Nuragic medeniyetiydi (Türkçe adını bulamadığım için İngilizcesini kullanıyorum, bilen varsa yazabilirse memnun olurum). Bu medeniyet bugün halen ne amaçla yapıldıkları tam olarak bilinmeyen fakat büyük olasılıkla tapınak olarak kullanıldıkları düşünülen Nuraghe adı verilen yapılan inşa ettiler. Hiç bir yapı malzemesi kullanmadan sadece taş kullanılarak inşa edilmiş olan nuraghelerden çoğu orta ve güneybatı Sardinya'da olmak üzere yaklaşık 7000 adet olduğu varsayılıyor. Bunların büyük bir kısmı halen üstü toprakla kapalı bir şekilde sanki ufak birer tepeymiş gibi yer altında bulunuyor.

Yandaki fotoğrafta Barumini Nuragheleri'nin ilk yapıldığı zamanki alttakinde ise şimdiki durumu gözüküyor. Nuraghe'nin etrafındakiler ise evler, yani aslında alttaki fotoğraf bir şehrin kuşbakışı görünümü.
 

Nuraghe'ler o kadar çok sayıda ki kazılan her yerin altından çıkabiliyorlar. Mesela ispanyolların Ada'da hüküm sürdüğü dönemde soylu bir aile olan Zapata ailesinin evinin altında yıllar sonra Nuraghe olduğu anlaşılmış. Bugün evi gezerseniz böyle bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz.

Nuraghe'lerin yapımında kullanılan teknikler Mısır piramitlerinin yapımındakilerle benzerlik gösteriyor. Kazılar sırasında bulunan Mısır'a ait buluntular o dönem ticari ilişkileri olan bu iki medeniyetin mimarlık konusunda birbirlerini etkilediklerini gösteriyor.

Çıkarılan Nuraghe'lerin içinde en iyi durumda ve UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiş olanı Barumini'dekiler. UNESCO Dünya Mirasları nedir diye merak edenler varsa kısaca bahsedeyim. Bu liste ikiye ayrılıyor; kültürel ve doğal miraslar. Listeye girmek için belli kriterler var tabii ki. Eğer eserde bu kriterlerden biri varsa eser listeye girebiliyor. Dünya'da bu listeye giren toplam 851 eser bulunuyor bunların içinde en çok dünya mirası olan ülke İspanya (43). En çok kültürel mirası olan ülke İtalya (40), en çok doğal mirası olan ülke Avustralya (11), en çok karma mirası olan ülkeler ise Çin ve Avustralya (4). Türkiye'den listeye giren dünya mirası sayısı bugün itibarıyla 11.

Ben doğal olarak en meşhurları olan Barumini'dekileri gezdim. Eğer yolu düşen olursa bilet fiyatları 10 euro, buna müze ve Casa Zapata ziyaretleri de dahil. Rehberler İtalyanca anlatıyorlar ama isterseniz İngilizce de sorularınıza cevap veriyorlar. Ziyaret saatleri sabah 9'dan güneş batmadan 1 saat öncesine kadar (bana da biraz değişik geldi açıkcası bu kapanış saati). Rehberler her yarım saatte bir var ve güvenlik sebebiyle sadece rehberlerle gezilebiliyor. Daha detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz. http://www.fondazionebarumini.it/wordpress/?page_id=258
Selamlar.

3 yorum:

  1. Bu kadar farkli konuyla karsilasacagimi tahmin etmemistim gayet guzel olmus:)

    YanıtlaSil
  2. ewet itiraf ediyorum sefler yarisiyoru dun izledikten sonra blogundan haberim oldu:)))
    ayrica baska yemek yapsaydin keske hatta su sumuklu boceklerden yapip yedirseydin onlara:))))

    neyse olsun blogunda bir geziniyim bakayim neler var:)))

    bir de kucuk bir rica pratik yemek tiyolari da koysana buraya bizde deneyelim tum beceriksizligimizle hiii olmaz mi selim:)))

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler arkadaşlar..
    Ara sıra pratik tüyolardan bahsetmeye çalışıyorum ama eğer özellikle istediğiniz bir şeyler varsa söyleyin o konularda bildiklerimi paylaşayım.

    YanıtlaSil