23 Temmuz 2012 Pazartesi

Ajò in Sardegna : Sardinya Gezisi ve Saylangoz Tarifi

Yaklaşık bir haftadır Sardinya'yı geziyorum. Burası hakkında anlatacak çok fazla şey var bu yüzden şimdilik sadece genel olarak bahsedeceğim.
Sardinya adası Sicilya'dan sonra Akdeniz'in en büyük adası. Yaklaşık 1.500.000 kişinin yaşadığı bu güzel ada 500 milyon yaşında. Bu sebepten Sicilya'nın aksine artık oturmuş ve üzerinde deprem olmayan bir kara parçası. 

 

Sardinya bayrağındaki dört kafanın Araplara ait olduğunu öğrendim. Tarih boyunca Bizanslılardan Araplara Romalılardan İspanyollara kadar birçok milletin işgali altında kalan Sardinya'da bu kültürlerin etkilerini bulabiliyorsunuz. Mesela bazı restoranların menüsünde tipik bir kuzey afrika yemeği olan kuskus göze çarparken adanın bazı şehirlerinde katalan dili konuşuluyor.



Burası başkent Cagliari yakında bir koy



Burası ise San Pietro adasındaki Carloforte şehri. Bu adada antik cenova dili konuşuluyor ve restoranlarda cenova mutfağından tabaklar sunuluyor. Haliyle cenova pestosu buraya hakim durumda.


Bu fotoğraflarda Sardinya'nın bazı şehirleri görünüyor. Sağdaki fotoğraf geçtiğimiz hafta sonunu geçirdiğim Teulada şehrinden.


Arkama Caglari'yi alırken.


Son olarak burada çok tüketilen saylangozun hazırlanışından bahsedeceğim.

Öncelikle saylangozlar bir diş fırçası yardımıyla akan suyun altunda iyicene yıkanır ve yaklaşık 15 dakika soğuk suda bekletilir. Böylece saylangozlar iyicene temizlenmiş ve yuvalarından çıkmış olur ki bu oldukça önemlidir aksi halde tabağınızda sadece kabuklar olacaktır ve saylangozları yuvalarından çıkartmak için baya uğraşacaksınız.


Ayrıca bu aşamada yemeğinizin kaçmamasını dikkat etmelisiniz :)


Daha sonra saylangozlar kaynayan tuzlu suya aktarılır ve 15 dakika pişirilir.


Bu sırada nam-ı diğer "sugo" yani domates sos hazırlanır. Malzemeler klasik; domates, soğan, sarımsak, fesleğen, maydonoz, muskat, tuz, karabiber ve biraz şeker.


Saylangozlarımızın tabaktaki görünümü bu şekilde. Şefimiz bu tabağın yanında meyve suyu öneriyor :)


Tatlı olarak ise %100 Sardinya'ya ait "sebada" hazırladık. Bu tatlı bir çeşit ravioli. İçine günlük hazırlanmış peynir konan sebada kızartıldıktan sonra üzerine bal dökülerek yeniyor.


Şimdilik bu kadar. Fırsat buldukça yazmaya devam edeceğim.
Sardinya'dan selamlar ve sevgiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder