27 Şubat 2012 Pazartesi

T-bone steak nasıl pişirilir?

Bugün aldığım bir soru üzerine bu çok kolay gibi gözüken fakat belki de çoğumuzun tam olarak bilmediği bu konudan bahsedeceğim. 


Gerek t-bone steak gerekse her hangi bir eti (tavuk, av hayvanları vs.) nasıl servis etmek istediğimize bağlı olarak farklı teknikler kullanarak pişirebiliriz ama şimdilik sadece sıcak bir yüzeyde (tava, ızgara gibi) mühürleyip fırınlama yöntemini ele alıyorum.
Bir eti mühürlemek (mutfakta genelde ingilizcesi searing olan bu terimin türkçeye tam çevirisi kullanılıyor, karamelize etmek de diyebiliriz) etin her iki yüzeyinin 150 dereceye çıkartarak yüzeydeki suyun buharlaşıp şekerin karamelize olmasıyla gözeneklerin kapanmasını sağlamak olarak tanımlanabilir. Bu sayede etimizin yüzeyi kıtır olurken etin suyunu kaybetmesini önlemiş oluruz. Aynı zamanda karamelize olmuş yüzeyinin görüntüsü iştah açıcı olan etimizin iki farklı dokuya sahip olmasını sağlarız.
Peki eti mühürledik sonra ne yapmalıyız?

Kapak kapatmayı deneyebiliriz ama oluşacak olan buhar gözeneklerini açıp etin suyunu bırakmasını ve kurumasını sağlayacaktır.
Kısık ateşte pişirmeye devam edebiliriz. Eğer az veya orta pişmiş istiyorsak olabilir ama 4cm kalınlığındaki bir eti çok pişmiş servis edeceksek kısık ateşte bile olsa etin orta kısmının 70-100 deceye gelmesini sağlamak için yüzeyinin yanmasına sebep oluruz.
Neticede eğer az pişmiş istemiyorsak en rahatı eti fırına (tercihen 150-180 derece) atmak olacaktır. İstediğimiz pişme derecesine ulaşan etimizi afiyetle yiyebiliriz.
Peki istediğimiz pişme derecesine ulaştığını nasıl anlayacağız?
Bunun için üç farklı yöntem var. Birincisi geleneksel olan dokunarak anlama yöntemi. İkincisi sonalı fırınlar (içindeki sondayı ete batırıp sıcaklığı kontrol etme). Üçüncüsü ise mutfak termometreleri (ara sıra ete batırıp istediğimiz ısıya ulaşıp ulaşmadığını kontrol ederiz).
Ve son olarak etin hangi pişme derecesi için ne kadar ısıya ulaşması gerekir? (Wikipedia'dan)
Terim (Fransızca)
Isı aralığı

Çok az pişmiş (bleu)
46–49 °C
Az pişmiş (saignant)
52–55 °C
Az-Orta (à point)
55–60 °C
Orta (demi-anglais) 60–65 °C
Orta-çok pişmiş (cuit)
65–69 °C


Çok pişmiş (bien cuit)
71–100 °C








Herkese iyi haftalar.








           




























1 yorum:

  1. selim bey merhaba,
    ben MSA'da işletme eğitimi aldım. Siz ve sizin gibi başarılı bulduğum insanların bloglarını takip ederim. Eğer sizde onaylarsanız iletişim halinde olmak isterim.Bunun için buradan yazışmak mümkün değil sanırım. En azından memlekten ortak paydası yemek olan birisi olarak iletişime geçeceğimiz bir alanda buluşmak isterim. Başarılar ve kolaylıklar diliyorum. Facede Oktay GÜLYURT olarak bulabilirsiniz (izmit).Yada oktmoon66@hotmail.com

    YanıtlaSil