7 Mayıs 2011 Cumartesi

Pizza

Burada pizzacılar ikiye ayrılıyor; birincisi pizzeria, yani normal şartlar altında sadece akşam gidebileceğiniz, oturup ailenizle veya arkadaşlarınızla uzun uzun yemek yiyebileceğiniz pizzacılar ikincisi ise günboyu büyük tepsilerde yaptıkları pizzaları dilimleyip ısıtarak satan pizza al taglio yani dilim pizzacılar. Bu iki pizza arasındaki en belirgin özellik ise dilim pizzaların hamurunun (kurumasın diye olsa gerek) daha kalın olması.
Bana göre Roma'daki en lezzetli pizzayı yapan pizzacılardan biri Romalı Remo, Piazza Santa Maria Liberatrice 44, dilim pizzacılardan favorilerim ise Sardinyalı Luigi, Piazza Sforza Cesarini, 25 ve Siçilyalı Mondo Arancina, via Marcantonio Colonna, 38.

 Yeri gelmişken kolay bir focaccia (sade pizza diyelim) tarifi vermek isterim.

  • 1kg un
  • 50gr yaş maya
  • yeteri kadar ılık su (yaklaşık 100ml)
  • tuz
  • zeytinyağı
  • varsa keklikotu (oregano)
Hazırlanışı şu şekilde;
  • Unu tezgaha koyup ortasını kuyu şeklinde açın.
  • Unun kenarlarına tuz ve zeytinyağı gezdirin.
  • Mayayı ılık su ile açın, içine bir tutam tuz ve azcık zeytinyağı ekleyin.
  • Mayalı suyu unun ortasına yavaş yavaş dökmeye başlayın ve elinizle daireler çizerek unu suyla karıştırıp hamuru hazırlayın.
  • Hamur elinize yapışmayak kıvama gelene kadar un ilave edin. ve pürüzsüz kıvama gelene kadar (yaklaşık 5dk) yoğurun.
  • Bir tabağa azıcık un serpin. hamuru koyun ve üzerine tekrardan kurumasın diye un serpin.
  • 2 saat kadar ılık bir ortamda mayandıktan sonra hamuru açın, üzerine zeytinyağı yedirip, keklikotu serpin ve 180 derecede yaklaşık 10dk pişirin.
İsterseniz fırına atmadan önce zeytin, kurutulmuş domates gibi malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder